vrijdag 12 december 2014

'Gebroken' van Jennefer Mellink

Jennefer Mellink (1985°) is naast jeugdschrijfster (Young Adult), ook auteur van columns en van (spannende) kortverhalen. In juni van dit jaar debuteerde ze met  ‘Gebroken’,
een spannende Young Adult.

In ‘Gebroken’ volgen we de tienermeisjes Anna en haar BFF Sylvie.
Anna kan na een geslaagd schooljaar vooruitkijken naar een leuke en ontspannende vakantie. Zeker wanneer ze op het verjaardagsfeest voor haar zestiende verjaardag een brommer cadeau krijgt, van haar ouders en stiefbroer Tobias.

Zodra  haar ouders vertrokken zijn op zomervakantie, lijkt voor Anna & Sylvie het ideale moment om een ‘sweet sixtien’ party te organiseren bij haar thuis.
Het feestje is een absoluut succes, met veel vrienden die Anna komen feliciteren met haar verjaardag, zelf enkele ex-vriendjes , veel drank en hapjes, veel plezier. Alles lijkt prima te gaan.
Helaas voor Anna, zal haar leven naar haar ‘sweet sixteen’ party nooit meer hetzelfde zijn…

De combinatie van weinig eten, met overvloedig alcoholgebruik eist een tol bij haar.
Ze gaat naar haar slaapkamer om terug bij haar positieven te komen.  Van deze kwetsbare situatie maakt een met bivakmuts gemaskerde individu, gebruik om haar kamer binnen te dringen en haar te verkrachten!
Eenmaal uit de shock ontwaakt, is het voor Anna meteen zonneklaar. Niemand mag van dit gruwelijk misdrijf weten. Zelfs haar beste vriendin Sylvie mag het nooit te weten komen.

Na enige tijd is de onzekerheid van wie haar verkrachter is,  voor Anna niet langer te dragen. Ze beslist zelf om op onderzoek te gaan. 
Helaas niet zonder gevaar voor eigen leven, met uiteindelijk dramatische gevolgen voor haar en haar naasten…

Sterk punt van dit boek, is dat je als lezer; dankzij een handige vondst van de auteur; het verhaal volgt van zowel uit het oogpunt van Anna als die van de dader.

Grappige momenten zijn ook aanwezig. Zeker wanneer de auteur zelf aangeeft, dat enkel scènes toch niet echt heel normaal zijn zoals, één vriendin die in de sneeuw wandelt met Uggs terwijl de andere vriendin op hoge hakken paradeert door de sneeuw, of wanneer Anna op geheim onderzoek uitgaat, met een felkleurige paraplu in de hand…

Het boek werkt met twee snelheden., een trager tempo  waarin Anna zorgeloos in gesprek is met Sylvia, over de bekommernissen van een 16-jarige meisje, of waarin ze zich onzeker voelt en twijfelt aan alles en nog wat.

De actie scènes zijn daarentegen voorzien van een veel strakker tempo, wat het misdaadaspect in deze YA tot een veel beter recht laat komen, gezien het verrassende, fatale en emotionele einde.

‘Gebroken’ is een evenwichtige combinatie van een tienerroman met een goede, spannende thrillerelementen. Een sterk debuut van een beloftevolle jeugdschrijfster.    


Jennefer Mellink, Gebroken, Uitgeverij Clavis, 2014, 215 blz
Kevin Glibert